Välkommen!

Välkommen till rektorsbloggen - skolledningens forum för att hålla er som är intresserade av att följa Vibyskolans verksamhet och ambition att leva upp till visionen - En skola att längta till!

Vi kommer att hålla er informerade om stort och smått på Vibyskolan och dela med oss av våra tankar i uppdraget som rektor- Kristina Haponen och biträdande skolledare- Jenny Wahlström. Ett fantastiskt uppdrag!

fredag 29 juni 2012

Flinka fingrar fixar festmat

Blev inbjuden på en festlig avslutning på dagkollot idag. Sedan kl. 7 i morse har det eldats i kokgropen där den sista lunchen på sommarens dagkollo ska tillagas.
Under veckan som gått har det fiskat och jagats. Många har blivit riktigt duktiga på bågskytte. Har nu barnen lyckat få ihop mat till denna sista festlunch? Det såg så ut, högrev och lax dukades upp på skärbrädor och styckningen utfördes galant när flinka fingrar fixade festmat. Färska grönsaker och kryddor delade plats med kött och fisk i fina foliepaket. På järnåldern använde man näver, men dagens Vibybor tycker att aluminiumfolie är enklare att använda. Fyra timmar efter att elden tänts var det så dags att lägga ner maten i gropen.
Sådär ja, nu läggs foliepaketen på den mycket heta glöden...
... och de heta stenarna ovanpå, folieark och till sist jord som lock på kokgropen.

Sen är det bara att vänta minst 1,5 timme.
Varför inte ge oss av på järnåldersspaning under tiden och se vad som finns i området?


  Just när Micke skulle berätta varför rotvältor är så spännande för en arkeolog, blev vi upptäckta av fåren som barnen matat tidigare i veckan. De sprang glada och lyckliga fram till oss för att se om vi hade något gott till dem idag med.

Till slut fick tackan ordning på sin flock och Micke kunde fortsätta berätta om fynden i rotvältan.

    Vägen hem var inte lätt. Här fick vi hålla balansen och gå en i taget!

                      
 Väl tillbaka igen kurrade magarna och vi kunde konstatera att jorden fortfarande var varm och att det var dags att gräva fram maten. Så spännande att se om ett par timmar i kokgropen gjort sitt.

Mmm så gott! Underbara dofter och fantastiskt smak, något vi sent kommer att glömma. Vi njöt alla av den härliga avslutningslunchen. Fick frågan av en av barnen om det var roligt att vara rektor. 
Gissa vad jag svarade!
Glad sommar alla sommarlovslediga, 
tack för allt roligt vi delat under året!
Ser fram emot ett nytt läsår tillsammans med er när vi ses igen efter ledigheten,
                                                                     Kristina






onsdag 20 juni 2012

Dagkollo i järnåldern

I veckan har fritids flyttat ut på Järvafältet. Premiären för Vibyskolans dagkollo- verksamhet har varit mer än lyckad.

70 barn och 16 ledare har valt bland olika aktiviteter och provat på bl a järnåldersliv, tillverkat redskap och smycken, fiskat, släppt ut gårdens djur på morgonen, mockat, matat grisar, promenerat med getter, klappat fåren, åkt traktor, LEKT och LÄRT av hjärtats LUST hela dagarna. Njut av bilderna från järnåldersgruppens aktiviteter under dagen!









 Detta är pedagogik som som utgår från barnens lust att lära! Som skolverket så fint beskriver: "Läroplanens kunskapssyn – att göra världen begriplig och hanterbar – ska prägla både skolans och fritidshemmens verksamhet. Verksamheten ska syfta till att stödja barnens intellektuella, sociala, emotionella och fysiska utveckling. Verksamheten bör vara lustfylld, varierad och bygga på en god balans mellan barnens fria val och inslag som är initierade och förberedda av personalen. I fritidshemmet är leken grundläggande liksom ett informellt och situationsstyrt lärande som bygger på barnens nyfikenhet och lust att lära.
När verksamheten utformas bör personalen utgå från att alla barn är olika med olika erfarenheter, behov, intressen och ålder. Verksamheten kan därför inte se likadan ut över tid och i alla barngrupper. Personalen måste också se till att det skapas sammanhang och helhet i hela skoldagen."

Vilka härliga glada och intresserade barn vi har, får vi höra av de ledare som inte träffat våra barn tidigare. Vilka fantastiska fritidspedagoger och aktivitetsledare som gör detta möjligt!

onsdag 13 juni 2012

Sommarlovet är här!

Igår var det skolavslutning. Som traditionen bjuder är det en fullspäckad dag från tidig morgon till sen kväll. Först ut är de yngre elevernas skolavslutning.

Fika med föräldrar och barn, sen VIBYSKOLANS DAG. Den liknar ingen annan skoldag. Då finns det hoppborg, kolasnöretävling, ansiktsmålning och mycket annat skoj som sexorna ordnar för sina yngre skolkompisar.



Efter lunch är det dags för årets fotbollsmatch, den mellan niorna och lärarna. Jag tror lärarna vann- eller var det niorna? Låter bilderna berätta...



Sist, men inte minst var det dags för de äldre elevernas skolavslutning med stipendieutdelning. Så många duktiga elever vi har!

Niornas allra sista skolavslutning på Vibyskolan...
Tack för att ni spritt så mycket engagemang och glädje och varit så fina förebilder. Lycka till, jag hoppas ni alla kan förverkliga era framtidsdrömmar!
Med ett helt skolår i backspegeln och en tom och öde skola känns det också lite tomt i hjärtat. 
Året har varit fullt av alla tänkbara aktiviteter, det har byggs, ritats, skrivits, tänkts, producerats, skapats, funderats, analyserats, kommunicerats, gymnastiserats, balanserats, spelats, tränats och utvecklas överallt.
Nu ska vi som är kvar följa upp, utvärdera, reflektera och planera nästa läsår.
Tack till våra fantastiska barn, ungdomar, personal och föräldrar. Jag hoppas ni alla får en underbar sommar!

måndag 11 juni 2012

BETYG






Nu är betygsskrivandet i full gång, bara en dag kvar av läsåret 11-12. Debatten om betyg har pågått och pågår ständigt. Vad är det vi mäter, hur mäts det och finns det något system som på ett objektivt och rättvist sätt kan påvisa elevernas kunskapskvalitéer och förmågor? Just nu anses fördelarna med betyg vara fler än nackdelarna och från höstterminen -12 ska vi börja sätta betyg på 6:or och 7:or igen.

Oavsett för- och nackdelar så är det inte helt enkelt att sätta betyg idag. I det gamla relativa betygssystemet jämfördes eleverna med varandra. Den ”bästa” eleven fick 5 som var det högsta betyget och den ”sämsta” fick det lägsta betyget 1. Medelvärdet 3 var en viktig faktor och de flesta eleverna skulle få det betyget. Sedan 1994 har vi ett kvalitativt betygssystem och elever jämförs inte längre med varandra. Den som har kvalitéer för ett visst betyg ska få det. 

När årets 9:or nu slutar tillhör de den sista årskullen som får betygen G, VG eller MVG. 8:orna är de första som istället får A-F enligt den läroplan Lgr 11 som gäller från och med innevarande läsår. I båda betygssystemen ska  elevens kunskapskvalitéer och förmågor värderas. Det är förstås mycket bättre än att elever jämförs med varandra - men enkelt är det inte. Under året har vi läst Lgr 11:s kursplaner, samtalat, reflekterat och diskuterat bedömning och betyg. Viktiga samtal som tagit tid och som ska ta tid.

Tack och lov för alla våra lärare som kämpar för att sätta rättvisa och likvärdiga betyg! Med stort förtroende för Vibyskolans professionella lärare är det nu dags för mig att signera betygsdokumenten. Som vanligt blir jag stolt och glad över beviset på den samlade kunskap som våra elever visar.                                                
                                Kristina