Nu är betygsskrivandet i full gång, bara en dag kvar av läsåret 11-12. Debatten om betyg har pågått och pågår ständigt. Vad är det vi mäter, hur mäts det och finns det något system som på ett objektivt och rättvist sätt kan påvisa elevernas kunskapskvalitéer och förmågor? Just nu anses fördelarna med betyg vara fler än nackdelarna och från höstterminen -12 ska vi börja sätta betyg på 6:or och 7:or igen.
Oavsett för- och nackdelar så är det inte helt enkelt att sätta betyg idag. I det gamla relativa betygssystemet jämfördes eleverna med varandra. Den ”bästa” eleven fick 5 som var det högsta betyget och den ”sämsta” fick det lägsta betyget 1. Medelvärdet 3 var en viktig faktor och de flesta eleverna skulle få det betyget. Sedan 1994 har vi ett kvalitativt betygssystem och elever jämförs inte längre med varandra. Den som har kvalitéer för ett visst betyg ska få det.
När årets 9:or nu slutar tillhör de den sista årskullen som får betygen G, VG eller MVG. 8:orna är de första som istället får A-F enligt den läroplan Lgr 11 som gäller från och med innevarande läsår. I båda betygssystemen ska elevens kunskapskvalitéer och förmågor värderas. Det är förstås mycket bättre än att elever jämförs med varandra - men enkelt är det inte. Under året har vi läst Lgr 11:s kursplaner, samtalat, reflekterat och diskuterat bedömning och betyg. Viktiga samtal som tagit tid och som ska ta tid.
Tack och lov för alla våra lärare som kämpar för att sätta rättvisa och likvärdiga betyg! Med stort förtroende för Vibyskolans professionella lärare är det nu dags för mig att signera betygsdokumenten. Som vanligt blir jag stolt och glad över beviset på den samlade kunskap som våra elever visar.
Kristina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar