Nu är det hög tid att göra sitt skolval för plats förskoleklassen. Imorgon, lördag den 21 januari samlas många skolor i Stinsen på skolmässan för att visa och berätta om sina skolor för intresserade barn och föräldrar. Vibyskolan finns självklart på plats och kommer att hålla tummarna för våra duktiga elever från 6a som gått till final i Bästa sexan och som kommer att tävla om fina priser. Kom till scenen och heja på Linda, Niklas och Jenny kl. 14.00! En timme senare är det dags för vår musikalgrupp att visa ett smakprov ur årets musikal, de är värda en stor applåd.
Visst är det roligt att synas och höras när vi vet att vi är en skola som gör skillnad, en skola med höga förväntningar och med ett hjärta som klappar för våra elever.
I nästa nummer av lokaltidningen kan ni läsa om en del av vår verksamhet.
Läs gärna redan nu:
En skola att längta till
Vibyskolan är en omtyckt friskola som drivs av engagerade föräldrar. Här har man skapat en trygg, trivsam och kreativ miljö för barn från förskoleklass upp till åk 9.
Vibyskolan är en populär friskola belägen i Viby och granne till Järvafältet i Sollentuna. En grupp engagerade föräldrar inspirerades i mitten av 90-talet att skapa en skola att längta till. 1999 bildades Vibyskolan som en ekonomisk förening med ett stort föräldrainflytande.
–Det finns inget vinstintresse utan allt återinvesteras i skolans verksamhet, säger skolans rektor Kristina Haponen.
Med sina drygt 330 elever är Vibyskolan en skola som känns familjär. Eleven är i centrum, trygghet och studiero värderas högt.
–I förskoleklassen och i årskurs 1 är barngrupperna små, 14 barn i varje. De yngsta barnen får på så sätt möjlighet att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära i en liten trygg grupp. I årskurs 2 sätts de två ettorna samman till en helklass som följs åt till åk 9.
Vibyskolan verkar för att bevara den trivsel och trygga atmosfär som råder.
–En gedigen elevhälsa ligger till grund för bra studier och en trygg skoltid för elever, säger Kristina. Hon berättar att det finns tillgång till ett helt elevhälsoteam med skolpsykolog, kurator, skolläkare, skolsköterska, speciallärare, talpedagog och elevcoacher.
Lika viktigt är det att alla vuxna i skolan fungerar som förebilder och att all personal arbetar medvetet, förebyggande och effektivt mot mobbing. Varje elev har en fast arbetsplats, något som även genererar studiero.
Det ljuder av sång och musik på Vibyskolan. Varje år produceras en CD-skiva med några av årets musikaliska höjdpunkter. Från scenen och från våra två musikstudios repas det dagligen. Bland gitarrspelande ungdomar i korridoren, såväl som i den ordinarie musikundervisningen med sång i stämmor och i fritidshemmets musikteater märks att musik och glädje hänger ihop.
Ökad satsning på baskunskaper Den röda tråden i Vibyskolans verksamhet karakteriseras av satsningen på baskunskaper, inflytande och entreprenörskap.
–Att läsa, skriva och räkna är förmågor som är grundläggande för vidare studier, påpekar Kristina. Därför har vi valt att ge stort utrymme åt svenska, matematik och engelska i vår timplan och flera av lektionerna är i halvklass. Skolan ligger också i framkant med modern teknik. Alla elever från åk 4 har en egen dator, något som vi ser som en naturlig del i undervisningen.
I årskurs 1 lär sig barnen läsa genom att skriva på dator. Resultatet låter inte vänta på sig. Redan under den första terminen börjar barnen skriva och läsa egna berättelser.
Vi har internationella utbyten med vänskolor i Kina och Sydafrika. Våra elever deltar i globalt lärande som skapar broar mellan mellan människor, kulturer och miljöer. När vi träffar våra vänner från andra sidan jordklotet är förmågan att kommunicera på engelska eller kinesiska inte längre ett skolämne, det är en självklarhet som i hög grad bidrar till att öka elevernas kunskaper och självförtroende.
Matematik är roligt och kreativt. Problemlösning är inget problem för eleverna! Med hjälp av "mattebruket" kan eleverna konkret och med enkla medel utomhus åskådliggöra matematiska begrepp. Hur stor är en kubikmeter egentligen och hur mycket ryms däri?
Inflytande Elevernas och föräldrarnas inflytande på Vibyskolan är stort. Det finns forum för samråd inom olika områden.
– På så sätt engageras eleverna i besluten som rör skolan och de får praktiska erfarenheter av att i en demokratisk form arbeta för ett gemensamt mål – en skola för lärande, trivsel och utveckling.
Entreprenörskap Syftet med entreprenörskap är att skapa en attityd och känsla av att ”ingenting är omöjligt”, att eleverna tror på sig själva, vill ta för sig och söka kunskap på andra sätt än de traditionella.
–Med den inställningen som grund vill vi ta vara på engagemanget, resurserna och idéerna bland både elever och lärare, förklarar hon vidare.
Populära ”Elevens val”
Kristina vill också gärna lyfta fram ”Elevens val” där eleverna fr o m åk 6 väljer områden de vill fördjupa sig i. Det kan röra sig om allt från friluftsliv med mål att bestiga Kebnekaise till bokcirkel med skolans bibliotekarie. Ur Elevens val har två mycket populära profiler vuxit fram bland engagerade lärare och elever:
–Musikalprofilen omfattar sång, dans, teater och ensemblespel. Varje år sätter eleverna och lärarna upp en egen musikal, något som är väldigt uppskattat och som lockar en stor publik.
I samarbete med Svenska Fotbollsförbundet erbjuder skolan även en Fotbollsprofil.
–Fotbollsgruppen tränar två morgonpass i veckan på våra konstgräsplaner. Det förbättrar eleverna som fotbollsspelare och gör dem även piggare och mer alerta under skoltid.
Barn och ungdomar är olika. De är intresserade av olika saker, de lär sig på olika sätt och olika fort. Därför bedrivs undervisningen i Vibyskolan med varierande metoder för att locka fram de allra bästa ur varje enskild elev.
–Det bidrar till att barnen känner att de blir sedda, respekterade och uppskattade och att Vibyskolan är en skola att längta till för både elever, föräldrar och lärare, avslutar Kristina Haponen.